20. 5. 2024   |   svátek má Zbyšek
 

Ruské pirohy

Název Množství a jednotka
hladká mouka 250 g
máslo 250 g
měkký tvaroh (kostka) 250 g
mletá vepřová plec 350 g
malá cibule 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: ruská
Příprava: 02 h.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Z hladké mouky, tvarohu a změklého másla vypracujeme na vále vláčné těsto. Je třeba, aby máslo bylo dostatečně změklé, aby se přísady spojily v hladké těsto, nesmí tam být hrudky. Zabalíme do potravinářské fólie a alespoň na hodinu dáme do lednice.
Mezitím co nám těsto odpočívá v lednici, připravíme si nádivku. Uvaříme vajíčko natvrdo, oloupeme a necháme vychladnout. Hříbky nakrájíme a podusíme na lžíci másla (můžeme dělat i bez nich). Libovou vepřovou plec najemno nameleme a orestujeme na drobně pokrájené cibulce dozlatova. Osolíme, opepříme a promícháme s nasekaným uvařeným vajíčkem a podušenými houbami.
Z těsta vždy odkrojíme kousek o velikosti tenisáku, zbytek necháme přikrytý fólií, aby nám těsto neoschlo. Na lehce pomoučeném vále vyválíme co nejtenčí placku (tak, aby nám šly pirohy plnit) a skleničkou vykrojíme kolečka. Na každé kolečko dáme lžičku nádivky, přehneme a okraje pořádně přitiskneme k sobě - můžeme použít formičku na pirožky. Těsto také můžeme radýlkem nakrájet na čtverce, čtverečky naplnit náplní, přehnout a prsty dobře spojit, ale pokud použijeme formičku na pirohy, jde to líp. Nic se nestane, jestliže nám náplň někde trošku kouká, pirohy zůstanou ve tvaru, v jakém je dáme na plech a náplň nevytéká.
Pirožky dáme na suchý, ničím nevymaštěný a nevysypaný plech (těsto je samo hodně mastné), potřeme rozšlehaným vajíčkem a ve vyhřáté troubě upečeme při 180° asi čtvrt hodiny až dvacet minut dozlatova.

Tip:
Nádivku můžeme připravit také hříbkovou se zelím:
Na ni budeme potřebovat 250g kysaného zelí, 3 větší brambory, hrst hříbků, sůl, drcený kmín, pepř a případně kousek uzeniny.
Hříbky nebo žampióny nakrájíme nadrobno a podusíme. Přidáme kysané zelí, které jsme překrájeli na menší kousky, podlijeme sklenkou vody, osolíme, okořeníme drceným kmínem a pepřem a podusíme tak dlouho, až se vyvaří voda. Přidáme uvařené a najemno nastrouhané brambory, dobře promícháme a plníme pirohy. Do nádivky můžeme přidat i kousek nakrájené klobásky nebo dobré anglické.


Další fotografie
 


RECEPTY

Králík na smetaně

Postup: Králíka naporcujeme, osolíme a prošpikujeme slaninou. Můžeme použít jen králičí... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí nudličky s mrkví a celerem

Postup: Krůtí prsa nakrájíme na tenké proužky. Mrkev a celer nastrouháme na hrubém... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřová pečeně na medu a rozmarýnu

Postup: 1kg vepřové pečeně bez kosti vcelku potřeme marinádou z olivového oleje a medu... zobrazit recept

RECEPTY

Smažený sýr

Postup: Centimetrové plátky sýra obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a ve strouhance.... zobrazit recept

RECEPTY

Kynuté rohlíčky s ořechovou náplní

Postup: Droždí necháme vzejít v teplém oslazeném mléce.Do mísy dáme mouku, cukr,... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Česnek

     Malá, voňavá palička česneku, některými odsuzovaná pro... zobrazit článek

RESTAURACE

U Dvořáčků

* DOMÁCÍ KUCHYNĚ* HOTOVKY* SPECIALITY ZE ZVĚŘINY* NOVINKA: WIFI pro hosty ZDARMA